Skip to content

Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg

1 de november de 2021
Hva skal jeg gjore hvis en katt klor meg

Du husker sikkert da Tweety sa: «For en søt kattunge!» Sannheten er at vår elskede lille gule fugl har rett: katter er vakre, de har noe fascinerende. Det betyr imidlertid ikke at de på et tidspunkt kan klø oss.

Vi skal ikke tro at katten vår er dårlig for det. Et helseproblem, dårlig sosialisering eller et overskudd av kjærtegn; de kan blant annet være noen av årsakene til at vi får en ripe.

Hva skal vi gjøre hvis kattene våre klør oss? For nå, fortsett å lese denne AnimalWised-artikkelen og for å finne ut alt du trenger å gjøre.

Kattskrapebehandling

1. Hvem var det? Hvis det har vært kjæledyret ditt, har du trygghet ved å vite nøyaktig all informasjon om dens helse, men hvis katten tilhører en venn eller person du kjenner, bør du spørre følgende:

 • Er du ormekur?
 • Har du de aktuelle vaksinene?
 • Han er syk?
 • Er du hjemme hele tiden eller går du ute?

Hvis det er kløen til en herreløs katt bør du gå til legen. Du har ingen informasjon om dyret og dets helsetilstand, så det er mest sannsynlig at du bør få en behandling mot stivkrampe eller antibiotika.

Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg - Behandling for kattekløer

2. Undersøk såret. Her bør du se på dybden på såret. Hvis du ser at ripen har penetrert flere hudlag og ikke lenger er en liten blødning, er det lurt at du oppsøker legen. Kattespiker kan samle bakterier og skitt.

Hvordan kurere mindre riper hjemme?

 • Vask hendene godt med såpe
 • Legg såret under en strøm med rikelig vann (bedre kaldt)
 • Vask såret forsiktig med såpe og området rundt
 • Sett såret tilbake under rennende vann
 • Påfør et antiseptisk middel

1635780678 436 Hva skal jeg gjore hvis en katt klor meg

«The Cat Scratch Disease»

Du har kanskje aldri hørt om det, men det er en tilstand som kalles «kattskrapesykdom». Årsaken er bakterien som kalles Bartonella spp. Katter mottar og sender bakteriene gjennom lopper.

Hvordan overfører katter bakterier til oss? Gjennom riper og bitt. Dessuten kan det oppstå hvis vi kommer i kontakt med kattens spytt. Ja, det Bartonella spp det er ikke spredt mellom mennesker.

Hva er de viktigste symptomene på kattekløe?

 • Blemmer i ripeområdet
 • Skrape vil ikke gro
 • Utmattelse
 • Feber (kommer ikke alltid)
 • Hodepine
 • Benverk
 • Magesmerter
 • Generelt ubehag
 • Hevelse av lymfeknuter

Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg - "Cat scratch disease"

Vi kan vite at vi lider av kattekløesykdommen siden Hevelse av lymfeknuter, et av de nevnte symptomene.

Lymfeknuter er små kuler som er fordelt over hele kroppen og er svært viktige for immunforsvaret vårt (vårt naturlige forsvar mot infeksjon).

Det første vi må vite er i hvilke deler av kroppen vår er lymfeknutene (husk at de er som små klinkekuler). Det største antallet knuter er i nakken vår, nær kragebenet, rundt armhulene og i lysken.

Hvis du er i tvil om du kan ha fått skrapesykdommen når du klør en katt, føl på området med lymfeknuter nærmest ripeområdet (husk at det vanligvis tar ca. to uker før sykdommen vises). For eksempel, hvis kjæledyret ditt har klødd deg i armen, hvis du har fått det, skal knutepunktene i armhulene være såre å ta på og føles større. Du kan også legge merke til den varme og røde delen.

Hvordan vet jeg om lymfeknutene mine er hovne?

Vanligvis er dette ikke en alvorlig sykdom. Det mest sannsynlige er at legen din skriver ut noen antibiotika til deg, og det er der det vil ende. Men aldri slutt å gå til legen din slik at han er den som setter en nøyaktig diagnose.

1635780678 532 Hva skal jeg gjore hvis en katt klor meg

Kan jeg få toksoplasmose?

Toxoplasmose er en parasittisk sykdom som kan ramme alle varmblodige dyr. Men hos katter kan det være tilfelle at denne sykdommen går gjennom avføringen deres. Det er mange som er i tvil om denne sykdommen kan overføres gjennom en ripe eller et bitt. Du kan være rolig, forresten smitte er umulig.

Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg - Kan jeg få toksoplasmose?

Hvorfor har det skrapet meg?

Som jeg nevnte i begynnelsen av artikkelen, det er flere grunner mulig som får en katt til å klø oss. Det første vi må gjøre er å utelukke at det er et medisinsk problem. Hvis du ser at kjæledyret ditt ikke oppfører seg som vanlig (et eksempel kan være at han sluttet å gå til søppelboksen for å avlaste seg) kan det være at katten din er syk.

En annen mulig årsak til at den lille katten vår klør oss, er at vi har lært ham feil. Noen ganger mens de er valper, leker vi med dem med hender og føtter. Fra første øyeblikk må vi bruke scratchers, ellers vil han forstå at fingrene dine er noe å ha det gøy med.

 • Tips: Gjør det klart fra dag én hva som ikke er riper. Si «nei» i et seriøst tonefall når han graver neglene der de ikke burde.

Har du tenkt på om katten din kjeder seg?

Bruk leker for å holde ham underholdt. Dessuten, hvis du har plass hjemme, kan du bygge et eventyrrom for det. Jeg kan forsikre deg om at det er veldig enkelt og det vil gjøre deg gal. I tillegg vil det hjelpe deg å holde deg i form og forhindre fedme.

Jeg håper denne artikkelen har vært interessant for deg, ikke nøl med å gi meg alle dine kommentarer eller erfaringer!

Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg - hvorfor har den klødd meg?

Hvis du vil lese flere artikler som ligner på Hva skal jeg gjøre hvis en katt klør meg, anbefaler vi at du går inn i vår kuriositeter-del av dyreverdenen.

Var dette innlegget nyttig?