Skip to content

Hunden min slikker meg mye – hvorfor og hva skal jeg gjøre?

5 de september de 2021
Hunden min slikker meg mye hvorfor og hva skal

Hvorfor slikker hunden min meg mye? Det er ingen tvil om at når en hund slikker deg, er det fordi de har stor hengivenhet for deg. Vel vitende om at de slikker som en demonstrasjon av stor tilknytning, utmerket affektivt bånd og respekt, er det på tide å forstå denne handlingen fra et klinisk og etologisk synspunkt.

Hvis hunden din også slikker deg for mye, fortsett å lese denne AnimalWised -artikkelen der vi vil forklare hvorfor slikker hunden min meg mye og hva du skal gjøre.

Hvorfor slikker hunder? – Opphavets opphav

Opprinnelsen til denne oppførselen er atavistisk og har sine medfødte røtter i ulvenes oppførsel, spesielt i cub oppførsel. En av de viktigste egenskapene til ulv og som har blitt overført til hundens etterkommere, er knyttet til jakt.

Ulvene går vanligvis ut i grupper for å jakte, når lange avstander og beveger seg bort fra hulen der gruppens unger er skjermet. Sistnevnte venter spent på at de voksne kommer. Når gruppen har hatt en vellykket jakt, spiser dyrene raskt og grådig alt de kan. Dette er mulig takket være den spesielle magen, som fungerer som en intern «markedspose».

Senere vender de tilbake til hulen, og når valpene observerer ankomsten til forsyningsgruppen, forlater de hulen med en høy grad av spenning og de begynner å slikke tvangsmessig snuter av voksne jegere. Disse ustanselige slikkene genererer en nervøs bue i det voksne dyret, en refleks som stimulerer et bestemt område av hjernen, som forårsaker oppkast og den påfølgende oppstøtingen av maten som svelges tidligere, og det er da ungene kan spise. Det er lett å forestille seg hvor raskt denne vanen tar tak i hjernen til ungdom.

Hvorfor slikker hunden min meg mye? Over tid har hunder arvet denne oppførselen fra unger, så når hunder slikker oss, er de det viser underkastelse, respekt og hengivenhet.

Hunden min slikker meg mye - hvorfor og hva skal jeg gjøre?  - Hvorfor slikker hunder?  - Opphavets opphav

Hvorfor slikker hunden min føtter, hender, munn og ansikt?

Selv om opprinnelsen til slikking av hundene er relatert til oppførselen til ungene, kan denne oppførselen også påvirkes av andre faktorer som f.eks. medvirkning og godkjenning fra omsorgspersonen din. Når en person liker å bli slikket av hunden sin, godtar de ikke bare denne oppførselen, men kompenserer og forsterker den eller i det minste ikke undertrykker eller hemmer den. På denne måten oppførselen ser på valpens hjerne, så det vil fortsette å gjøre det som voksen.

Hvis du lurer på hvorfor hunden min slikker meg mye, kan det noen ganger føre til det som er kjent som generalisering av en oppførsel. Med tiden slikker hunder ikke lenger bare omsorgspersonens ansikt, men de begynner også å slikke andre deler av kroppen som føtter eller hender.

For mer informasjon, ikke gå glipp av AnimalWised -videoen nedenfor om hvorfor hunden min slikker meg.

Hunden min slikker meg mye, hvorfor og hva jeg skal gjøre?

Når en hund slikker for mye, er det kanskje ikke lenger en kjærlig utstilling, men heller angst.

Men hva har slikking å gjøre med angst? De gjør det fordi, på den måten, berolige eller dempe angsten din. Av samme grunn slikker mange hunder når de er rastløse eller spente, også gjenstander som bord, stoler eller til og med gulvet. Den oppførselen til tvangsslikking Det kan betraktes som en menneskelig atferdshomolog for neglebitt (onykofagi) når noen er overdrevent nervøse.

Når slikket av dyret er relatert til nervøsitet, er det på tide å se profesjonell råd og hjelp for å forhindre at situasjonen fører til tvangsmessig oppførsel med mer alvorlige konsekvenser, for eksempel hundens halejakt og napping, noe som kan føre til alvorlige selvpåførte dermatologiske skader.

Hvis årsaken til denne oppførselen er angst, vil en mulig løsning være å velge feromoner som vi forteller deg i denne artikkelen om feromoner for hunder med angst, er de effektive?

Hunden min slikker meg mye - hvorfor og hva skal jeg gjøre?  - Hunden min slikker meg mye, hvorfor og hva jeg skal gjøre?

Hvordan forhindre at hunden min slikker meg?

Hvis du ikke vil at hunden din skal slikke deg, er de beste måtene å unngå det:

  • Ikke belønn det: Et godt tips for å unngå denne oppførselen er å ikke belønne valpen når han gjør det de første gangene. Det faktum vil gjøre at valpen ikke blir vant til å gjøre det når han har muligheten.
  • Avlede oppmerksomheten: I tilfelle han allerede er vant til å slikke, er den beste måten å forhindre at hunden din slikker deg, ikke ved å irettesette eller straffe ham, men ved å avlede oppmerksomheten til en annen situasjon, for eksempel et spill.
  • Ikke forenkle det: Hvis hunden er vant til å slikke ansiktet ditt, er det best å ikke bringe den til munnen når han kommuniserer med ham.
  • Sunn aktivitet: å nyte aktiviteter med hunden din som ikke innebærer veldig nær fysisk kontakt, for eksempel å gå en tur eller løpe, vil få hunden til å venne seg til dem og derfor slutte å slikke deg.

For mer informasjon om riktig utdanning av hunden din, anbefaler vi deg å lese denne andre artikkelen om tips for å utdanne hunder.

La hunden min slikke meg, ja eller nei?

Til slutt er et viktig spørsmål å ta opp om en hund skal slikke en persons ansikt, hender eller føtter eller ikke. Fra det sosiale synspunktet, hvis det er galt eller ikke, har ingen makt til å bestemme hva som er riktig eller galt med hensyn til dette spørsmålet. Hunden min slikker meg mye, lar jeg han slikke meg? Alle har frihet til å bestemme hvordan de skal forholde seg til kjæledyret sitt.

Fra et sanitær og hygienisk synspunkt er det en annen historie. Munnen til dyr av enhver art er et sted der a stort antall og forskjellige mikrober. Munnen til hunder er intet unntak, og derfor er det en sannsynlig smittekilde. Dette betyr ikke at personen er smittet, men at det er en mulighet for at det vil skje. Personer som er immunsupprimerte av en eller annen grunn, bør ikke ha denne typen fysisk kontakt med kjæledyret sitt. Stor forsiktighet bør også tas med små barn og de veldig gamle.

Å hindre en hund i å bli vant til å «kysse» er så enkelt som å ikke tillate det når han prøver å gjøre det de første gangene, vanligvis som en valp.

Helt sikkert, problemet er utskeielser. At hunden vår gir oss et «kyss» fra tid til annen i en viss situasjon med lykke, hengivenhet og velvære, er en ting, men at hunden vår «kysser» oss hele dagen og av en eller annen grunn, er en helt annen.

Hvis du vil lese flere artikler som ligner på Hunden min slikker meg mye – hvorfor og hva skal jeg gjøre?, anbefaler vi at du går inn på vår atferdsproblem.

Bibliografi

  • Da mannen fant hunden. Konrad Lorenz. Tusquets redaktører.
  • Guide for å forstå hunder. Desmond Morris. Ed. EMECÉ

Videoer relatert til hunden min slikker meg mye – Hvorfor og hva jeg skal gjøre?

Videoer relatert til hunden min slikker meg mye – Hvorfor og hva jeg skal gjøre?

Var dette innlegget nyttig?